Genellikle spor tesislerinde , fabrika binalarında , çelik sanayi yapılarında , uçak hangarlarında , atölyelerde , hangarlarda ve depolarda kullanılan tüm taşıyıcı sistemlerinin çelikten üretildiği özellikle deprem tehlikesi bulunan bölgelerde kurulan geniş açıklık ve yüksekliğe sahip yapı ürünlerine çelik konstrüksiyon denir. Çelik konstrüksiyon yapıları diğer taşıyıcı sistemlere oranla üstün mekanik özelliklere , uygulama kolaylığına ve statik yeteneklere sahiptir . Çelik konstrüksiyon yapılar güvenli ve ekonomik olmasının yanında hızlı kurulum ve sökülüp başka yere talınma açısından da büyük kolaylık sağlar.
Çelik Konstrüksiyon Yararları
Kurulumu sırasında hava şartlarının bir önemi bulunmayıp kullanılan iş gücüne bağlı olarak kesintisiz çalışma ve kurulum imkanı sağlamaktadır. Yapı mimarisinde sınırsız çözüm imkanı sunarak mimaride değişim yapmak gerektiğinde sorunsuz ve hızlı bir şekilde büyütülme ve küçültülme imkanı sağlar .
Çelik konstrüksiyon yapıların ömrü saf metalden üretildikleri için diğer beton yapılara oranla oldukça uzundur . Örneğin çelik yapılar beton yapılar gibi zamanla korozyona uğramaz ve yıpranma , çatlama gibi durumlar gözlenemez . Ayrıca beton yapılarda tesisat montajı bir kere yapılır ve artık değiştirilmesi mümkün değildir. Oysa ki çelik konstrüksiyon yapılarda istenildiği an tesisat yapıları yenilenebilmektedir .Ayrıca beton yapılarda telefon kabloları , duvar içlerinden geçen elektrik tesisatları , elektronik donanımlar vb. değiştirilmesi ve yenilenmesi çpk zorken çelik konstrüksiyon yapılarda bu değişimler ve yenilemeler çok rahat yapılabilmektedir.
Çelik konstrüksiyon yapılar doğru tasarlandığı takdirde işlev ve dayanıklılık yönünden bir kayba uğramadan güçlendirmek , yapıya yatay ve dikey parçalar eklemek ve hatta yeni katlar dahil etmek mümkündür. İstenildiği takdirde ise eklenen parçalar yeniden sökülebilir bu sebeple çelik konstrüksiyon yapılar aynı zamanda büyütülmeye ve restorasyona oldukça açık yapılardır